معرفی مرکز:
شرایط کشاورزی در فلات مرکزی ایران، بدلیل خشکسالی و استفاده بی رویه از منابع آب های فسیلی به شدت در ضرورت مصرف کمتر آب قرار دارد. در این مسیر برخی از محصولات باغی همچون پسته یکی از مهمترین گزینه هایی است که دسترسی به بیشترین بهره وری از آب و بویژه آب های شور را ممکن می سازد.
بدین منظور، یکی از بزرگ ترین اهداف فعالان صنعت باغبانی افزایش بهره وری از آب می باشد. از طرف دیگر بدلیل تفاوت ها و تنوع زیادی که در ویژگی های آب، اقلیم و به تبع آن ارقام مختلف باغی وجود دارد، امکان استفاده از یک دستورالعمل خاص و یکسان برای تغذیه، مبارزه با آفات، هرس و ... برای تمام باغات کشور وجود ندارد و این امر باغداران هر منطقه را ناگزیر می سازد که برای دستیابی به بهترین عملکرد، ابتدا اقدامات خود را در قالب پروژه های تحقیقاتی و کاربردی بیازمایند و پس از حصول نتیجه مطلوب، دستورالعمل ها را به کل وسعت باغ تعمیم دهند که شاید این امر برای همه افرادی که در سطوح مختلف خرد و کلان مشغول به فعالیت می باشند مقدور و میسر نباشد.
در همین راستا مرکز پژوهشی فناوری های باغبانی رویش سبز فردا (پیستاط) با رویکرد ویژه نسبت به مسائل تخصصی حوزه باغبانی و حمایت از تحقیقات نوین در زمینه محصولات مختلف باغی و افزایش عملکرد در واحد سطح در سال 1399 و با دریافت مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاسیس گردید.
فعالیت های تحقیقاتی این مرکز در حوزه های مختلف باغبانی شامل مبارزه و کنترل آفات و بیماری ها، آب و آبیاری، اصلاح باغ، اصلاح خاک، تغذیه و ... می باشد که هر ساله تعداد 25 الی 30 طرح تحقیقاتی در مزارع همکار این مجموعه اجرا می گردد که کلیه داده ها از لحاظ آماری در طی چند سال مورد بررسی قرار می گیرند و در صورت مثبت بودن، نتایج آنها در قالب بروندادهای پژوهشی در اختیار باغداران و فعالان صنعت باغبانی قرار می گیرند.
در حال حاضر محققان مرکز پژوهشی فناوری های باغبانی رویش سبز فردا (پیستاط) که شامل فارغ التحصیلان معتبر دانشگاهی در مقاطع تحصیلی دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی می باشند در دو گروه "بهبود روش های کاشت و اصلاح پسته" و "بهبود روش های کاشت و اصلاح زیتون" مشغول به فعالیت هستند.
ضرورت تاسیس مرکز:
- برداشتن گامی مؤثر در جهت تحقق اهداف عالیه نظام علمی و پژوهشی کشور
- شناسائی و رفع موانع و مشکلات پیش روی فعالان صنعت پسته و زیتون کشور
- کسب درآمد از طریق انجام تحقیقات برون دانشگاهی برای مراکز و موسسات اجرایی
- حضور اعضاء هیأت علمی متخصص در زمینه های کاربردی
- عدم وجود منابع کافی جهت پاسخگوئی به نیازهای علمی و تحقیقاتی کشاورزان و دستگاه های اجرایی
- فراهم نمودن زمینه تحقیق، پژوهش و آموزش برای دانشجویان و اساتید کلیه رشته های مختلف به ویژه علوم کشاورزی، زیست شناسی، شیمی و صنایع غذایی
- عدم وجود یک مرکز قوی پژوهشی با امکانات مدرن و محققین مجرب جهت اجرای امور تحقیقاتی و پیشبرد اهداف کشاورزی در منطقه و کل کشور
اهداف مرکز:
اهداف این مجموعه برپایه فناوری های نوین استوار است و جهت افزایش بهره وری در باغات و مزارع همکار، بر آخرین تحقیقات روز دنیا تکیه شده است که برای نیل به این هدف، جدیدترین روش ها و نوآوری ها در باغ پیاده می شوند. اهم اهداف مرکز پژوهشی پیستاط عبارتند از:
- تحقیق و پژوهش به منظور افزایش بهره وری در عملکرد باغات کشور و رفع محدودیت های مهم توسعه و اصلاح محصولات مهم باغی کشور با انجام طرح های چندساله
- تحقیق در زمینه فعالیتهای مرتبط با محصولات مختلف باغی شامل عملیات باغبانی، تغذیه گیاه، آفات و بیماریها، آبیاری و ...
- احداث باغات سازگاری (تست) ارقام و پایه های مختلف
- انتخاب ارقام و تلاقی کنترل شده گونه های مختلف جهت رسیدن به پایه برتر
- انتقال نتایج و دستاوردهای حاصل از پروژه ها و طرح هاي تحقيقاتي به بهره برداران
معرفی اعضای هیات موسس مرکز:
آقای مهندس علی نظری |
رئیس هیات موسس |
خانم دکتر ملیحه صابری |
رئیس مرکز |
آقای دکتر حسین حکم آبادی |
عضو هیات موسس |
آقای دکتر احمد اخیانی |
عضو هیات موسس |
معرفی پژوهشگران مرکز:
-
پژوهشگران گروه بهبود روش های کاشت و اصلاح پسته:
آقای دکتر حسین حکم آبادی
آقای دکتر احمد استاجی
آقای مهندس امین آریائی
آقای مهندس محسن حیدری
آقای مهندس حامد اکبری
آقای مهندس علیرضا وثوقی
-
پژوهشگران گروه بهبود روش های کاشت و اصلاح زیتون:
آقای دکتر مهدی طاهری
آقای دکتر احمد اخیانی
آقای دکتر محمد امیدی
آقای مهندس علیرضا شمس
آقای دکتر عطا دژآهنگ
خانم دکتر خدیجه ریاحی راد