دومین کارگاه آموزشی یک روزه مدیریت آبیاری باغات پسته در شرایط شور و سدیمی در تاریخ هفتم تیرماه ۱۴۰۳ در تهران، با حضور بیش از صد نفر از کارشناسان و کشاورزان باغات پسته و با حضور استاد و محقق برجسته حوزه آبیاری، آقای دکتر دانیل زکریا که تحقیقات ارزشمندی در آبیاری درختان پسته در شرایط خاکهای شور دارند، در مجتمع آموزشی پسرانه رهیار برگزار شد.
در ابتدای جلسه آقای مهندس نظری ضمن بیان اهداف این دوره، نکات مهمی را در خصوص کنترل هزینه های تولید و همچنین تولید پسته به ازای هر متر مکعب آب بیان داشتند. در سالیان نچندان دور اگر ما ۳۰۰ کیلو پسته خشک در هکتار تولید داشتیم با توجه به هزینه ها اقتصادی بود در سال جاری این مقدار به حدود ۷۰۰ کیلوگرم پسته خشک رسیده و بیانگر این نکته مهم است ضمن کنترل هزینه های تولید، تولید زیر این مقدار در هکتار تولید اقتصادی نخواهد بود.
در بخش بعدی آقای دکتر اخیانی قبل از ارائه آقای دکتر زکریا مقدماتی در خصوص تبخیر و تعرق در باغات پسته، عوامل موثر در نیاز آبی شامل شرایط آب و هوایی، فاکتورهای گیاهی، روش آبیاری، شرایط خاک، کیفیت آب آبیاری و همچنین فرمول محاسبه نیاز آبی براساس ETC=ET0*kc صحبت کردند.
همچنین در بخش دیگری از صحبت های آقای دکتر اخیانی مقایسه آب مصرفی در باغات پسته در شرایط شور با نیاز تبخیر و تعرق در جهان به ازای هر متر مکعب ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ گرم پسته تازه به ازای هر متر مکعب تولید می شود اما در ایران این مقدار حدود ۴۰۰ گرم پسته تازه می باشد. هدف نهایی تولید یک کیلوگرم پسته تازه به ازای هر متر مکعب آب مصرفی در باغات پسته می باشد. یکی از راهکارهای کاهش شوری در باغات پسته انجام آبشویی می باشد.
آبشویی زمستانه LR و آبشویی تابستانه LF
آبشویی زمستانه با حجم مناسب بسیار موثرتر از آبشویی تابستانه بوده ولی در فصل رشد نیز نیاز به آبشویی می باشد.
آقای دکتر زکریا در ابتدا سه مطلب رو برای مفهوم انجام آبیاری مطرح کردند:
آبیاری چه زمانی، چه مقدار آبیاری انجام شود و چه مقدار آب مورد نیاز می باشد؟
برنامه ریزی برای انجام آبیاری به سه اصل کلی نیاز دارد : آب و هوا و استفاده از دستگاههای هواشناسی ،خاک و اندازه گیری رطوبت خاک و گیاه
پیشنهاد مطلوبیت آبیاری پالسی در شرایط شور و سدیمی:
در این روش پیشنهادی پس از محاسبه نیاز آبی و ساعات آب مورد نیاز، ساعات تامین آبیاری تقسیم میشود. مثلا اگر براساس تبخیر و تعرق و نیاز درخت 48 ساعت در هکتار نیاز آبی داشته باشیم به ۴ بخش تقسیم میشود. سه دوره ۸ ساعت و یک دوره ۲۴ ساعت
دلیل استفاده از این روش در باغات پسته در دسترس قرار دادن کود در منطقه ریشه در سه پالس اول و دوم و سوم و در پالس چهارم علاوه بر تامین نیاز آبی عملیات آبشویی تابستانه برای شستشوی املاح انجام خواهد شد.
آدرس صفحه اینستاگرام مرکز پژوهشی پیستاط